Sektörün Tanımı
Reklam sektörü deyimi kuruluşlar bi şekilde reklam verenleri, reklam ajanslarını, reklam mecralarını ve reklamın üretiminde rol alan yapımcıları kapsamaktadır. Bu çerçevede reklam verenler perakende mal satıcılarından büyük üretici ve pazarlayıcı holdinglere kadar binlerce firmayı, reklam ajansları yüz kadar kurumlaşmış firmayı, yapım kuruluşları bi şekilde ta 30 kadar sinema yapım firmasını ifade etmektedir. sadece reklam sektörüne hizmet vermemeleri açısından burada ele alınmayan epey sayıda halkla ilişkiler, resim, araştırma ve bilgisayar şirketi birlikte matbaayı sektöre ile birlikte saymak doğru olmaz.
Sayılarla Büyüklüğü :
Reklam nakliyat potansiyeli bulunan medya kuruluşları bi şekilde 16sı milli, 15i bölgesel, 229u lokal ölçekte yayın yapan 260 televizyon kanalı (53ü kablolu), 30 milli, 108 bölgesel 1062 lokal yayın yapan 1200 radyo istasyonu, bütün ülkede dağıtımı yapılan 32 gazete ve 85 dergi sayılabilir.
Tüm bu kuruluşlar, ölçülebilir belli başlı mecralara ödenen yayın ücretleri bi şekilde, 1993te toplam 650-700 milyon dolarlık 1 reklam yatırımını (harcamasını) gerçekleştirmişlerdir. 1994te yaşanan kapsamlı ekonomik krizin etkisiyle bu sayı 375 milyon dolara düşmüş ise de, 1995 yılında 635 milyon Dolara, 1996da 770 milyon Dolara, 1997de 950 milyon Dolara yükselmiş, 1998de 930 milyon Dolar, 1999da 925 milyon Dolar dolayında gerçekleşmiştir.
Basın (dergiler dahil) % 31
Televizyon % 32
Radyo % 5
Açık hava % 6
Sinema % bir bi şekilde tahmin edilebilir.
Ana mecra yayın gelirlerinden ibaret olan yukarıdaki sayı, reklam sektörünün büyüklüğünü bütün bi şekilde göstermemektedir. Bu sayıya reklam yapım, basılı malzeme giderleri birlikte reklam ajansı komisyonları ve ölçülemeyen lokal medya gelirleri eklendiğinde sektörün hakikat büyüklüğü bir milyar 200 milyon Dolar bi şekilde hesaplanmaktadır. Reklam sektörü TL bi şekilde yaklaşık 525 trilyonluk 1 pazardır denilebilir.
Reklam Ajanslarının Yapısı
Sektördeki reklam ajanslarının yapısı incelendiğinde, 15 ve daha çok eleman çalıştıran; müşteri ilişkileri, yaratıcı ve medya bölümlerine sahip ve müşterilerine bütün mecralarda hizmet verebilecek şekilde örgütlenmiş ajans sayısının yüz dolayında olduğu söylenebilir.
Bunların 74ü Reklamcılar Derneği üyesidir. Bu aza ajanslardan sadece 2si 1960 yılından önce kurulmuştur. En kıdemlisinin kuruluş tarihi 1908dir. 50 tanesi 1980 yılından sonraları kurulmuştur. Reklam ajanslarında çalışanların toplamının 3000 dolayında olduğu tahmin edilmektedir.
Reklam Ajansı Hizmet Kapsamı
Reklam ajansları kontak stratejisinin hazırlanmasından başlayıp, yaratıcı çalışma, tasarım ve uygulanması ile birlikte olmak üzere entegre reklam hizmeti sunmaktadır. Büyük ölçüde bilgisayar kullanarak gerçekleştirdikleri çizge tasarım ve uygulamalarının yapıldığı çizge bölümlerini bünyelerinde bulundurmakta, resim ve sinema çekimleri birlikte multimedya hizmetlerini dışarıdan sağlamaktadır. Özellikle reklam filmi yönetimi birlikte reklam fotoğrafı alanlarında büyük çoğunluğu AB üyesi ülkelerin yönetmen ve resim sanatçıları Türkiyede sinema ve resim çekmektedir. Son yıllarda bu uygulama hayli yaygınlaşmıştır.
Reklamcılar Derneği üyesi olan 74 ajansın 13ü acayip 1 reklam ajansına pay devrederek ortak olmuş, 7si pay devretmeden böyle 1 ajansla işbirliği kurmuş durumdadır.
Ayrıca reklam ajanslarına medya planlama ve satın alma hizmeti veren 8 adet medya şirketi bulunur. tamamı AB ülkelerinde kullanılan medya izleme ölçüm verilerini kullanmaktadır. Bu ölçümler epey uluslu araştırma şirketlerinin kurdukları ortaklarca Türkiyede eşdeğer AB standardı birlikte üretilmektedir.
Dünyadaki globalleşme süreci birlikte ahenk içindeki Türkiyede reklamcılık, harcanan para bi şekilde değilse de, kalite bi şekilde epey süratli 1 gelişme göstermiştir. Sektörün yapısı geleneksel ölçülerden pazar ekonomisinin standartlarına doğru gelişme göstermiştir. Dış ticaretin serbestleşmesi, dünya markalarının Türk pazarına girmesine, üstelik üretim yatırımı yapmalarına niçin olmuştur. Bu gelişmenin yarattığı rekabet ortamı yerli üreticilerin 1 bölümünde reklamın gerekliliği konusunda 1 iman oluşmasına niçin olmuştur.
Aynı zamanda, sağlıklı medya planlama ihtiyacı medya verilerinin derlenmesi ve kullanımı gibi bilimsel yöntemleri getirmiştir. Şimdi reklamın etkinliğinin ölçülmesinde de modern yöntemlerin daha çok uygulandığı aşamaya gelinmiştir. Söz konusu gelişmeler reklam ajanslarının yapılanmalarında da eşdeğer neticeler yaratmıştır. Türk reklam ajansları epey uluslu reklam ajansları birlikte ortaklık ve işbirliği ilişkilerine girmişlerdir. Özetle; Türk reklam sektörünün AB ve Hizmet Ticareti kapsamlı Anlaşması (GATS) standartlarını benimseme ve uygulamada diğer birçok sektörün önünde olduğu söylenebilir.
Reklam ajanslarının epey uluslu şirketlerle kurduğu ortaklıklar, gerek ürettikleri reklam ürünleri gerek kurum bi şekilde yapılanma ve yönetim kural ve uygulamaları açısından da eşdeğer standartlara ulaştıkları söylenebilir. Bunun 1 farklı göstergesi de Türk reklam ajanslarının yaratıcılığının uluslararası yarışmalardaki başarısıdır. Reklamlarımız dünyaca ünlü belli başlı yarışmalarda ödüller, mansiyonlar almaktadır.
Son yılların en kritik gelişmesi reklamların denetlenmesidir. Gümrük Birliğine giriş sürecinde çıkarılan ahenk yasaları, reklamların devlet kurumlarınca denetlenmesine imkân yaratmıştır. Bunlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu birlikte RTÜK çeşit. Reklam ajansları, reklam verenler ve reklam mecrası kuruluşların ortaklaşa kurdukları Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK) hiçbir hukuksal dayanağı olmadığı halde yanıltıcı reklamların önlenmesi konusunda başarılı çalışmalar yapmaktadır. bütünüyle mesleki etik anlayışı birlikte kurulan bu mekanizma, tarafların reklam kurumuna sahip çıkmaları ve uzun vadede, kamu denetiminin büyük ekonomik cezaları birlikte sağlanmak istenen dürüst reklamcılığı yerleştireceği beklenmektedir.
Promosyon, Reklam Malzemeleri ve
Promosyon Ürünleri
Promosyon ürünleri sektörü, promosyon ve reklam malzemeleri gibi geniş bir alana yayılmış olan endüstrinin önemli basamaklarından biridir. Hatta kolu bacağı olarak nitelendirmekte yerinde olacaktır.
Bilinirliği adeta perçinleyen üçüncü adım olarak niteleyenler de yok değil. Görsel ve yazılı basını takip eden promosyon sektörü, kurumsal logo, slogan vb. kimlik bilgilerini kullanıcı adayları ile buluşturmakta, doğru zaman ve doğru kitleye ulaşan promosyon ürünleri ise şaşırtıcı düzeyde geri dönüşlerin alınmasına vesile olmaktadır.
Özellikle amaca uygun seçilen promosyon ürünleri, hem kullanıcısını memnun etmekte, hem de reklam sahibine potansiyel müşteri kazandırma adımı olarak memnuniyet yaşatmaktadır. Abartılı olmayan ölçülerde tasarlanan baskılı promosyon ürünleri ise gündelik yaşamda gönül rahatlığı ile kullanılmakta ve yeni çehrelerce bilinirlik perçinlenmekte, yeni potansiyel müşteri adayları ile tanışmasını sağlamaktadır.
Şahsen satmaktan haz aldığım promosyon ürünlerinin başında sebebini bilmediğim bir şekilde “promosyon şapka” geliyor. Üretimini yönetmekten büyük haz alıyorum. Severek yapılan işte memnuniyet belirten müşteri takdirlerini beraberinde getiriyor. Firma olarak çok sayıda teşekkür aldığımızı belirtmeliyim.
Özellikle teknolojik cihazlara ilgisi büyük olan benim, favorisi olan bir diğer promosyon ürünü ise promosyon USB bellek. Bıçak sırtı öneme haiz olan teknolojik, yani elektronik cihazlar çok hassas olduklarından, fiyat rekabeti tanımaksızın “ömür boyu chip garantili” promosyon bellekler satmaktayım. Sözün özü şu ki; Promosyon ürünleri sadece yılbaşı döneminde emeklinin memurun eline çanta alıp yapabileceği bir iş değil. Yılların birikimi ve üretim portföyü ile sağlam yapılması gereken bir ciddi bir iş.
Kazancı İkiye Katlamak
Kazancı ikiye katlamak satış tirajı peşinde koşan birçok dergi ya da kitap kapaklarında yazdığı, ya da gelen spam maillerinde yazdığı gibi abartılı zenginlik maceralarını dinleyerek ya da birtakım sanal sihirli değnekler hazırlayıp veya bunlara para harcayıp sonra da hiç bir şey yapmadan oturup telefonların çalmasını beklemek olmamaktadır, olmayacaktır, bu kadar elektronik haberleşmenin içinde olan bizler için de artık olamayacağı aşikar anlaşılmıştır.
Günümüz şartlarında küçükten büyüğe her üretici, her tacir veya en basiti her işportacının derdi zaten dar olan pazar koşullarını nasıl iyileştiririm olmaktadır.
Koşulları iyileştirmek ise toplumun ilgi odaklarından ya da göz alışkanlıklarından farklı yöntemlerle dikkat çekerek pazarlanan ürünün sivriltilmesi ve kavram karmaşasından çıkartılmasıyla mümkün olmaktadır..
Ürünü Sivriltmek
Dikkat çekmek ülkemizdeki reklam kirliliğinde çok zor, ama hali hazırda mevcut reklam üretimleri hala dikkat çekmekten öte kişi ya da firmaları markalaşmaya bile götürmektedir. Yani sivriltebilmekteyiz.
Bunun için öncelikle bütçeye uygun tanıtım yöntemini veya yöntemlerini bulmak gerekir. Bu yöntemler öncelikle her ne kadar klasikte olsa bir tabela sahibi olmak, daha sonra el ilanı bastırıp güvenilir bir ekibe dağıttırmak, arkasından da uygun bir broşürle firma ziyaretlerine gitmek olarak sıralanabilir. Bu oluşum tamamlanıp firma yetkilisi imajı, dekorasyonu, kataloğu, inserti ve kendisini hazır hissettiği anda fuar ziyaretlerine gitmek en hızlı ve geçerli çözüm. Ama bunun için birebir görüşmeye ve bilgi birikimine sahip olmak sorulan her soruyu cevaplayabilecek kadar yaptığımız işe hakim olmalıyız.