Dergimiz

Dergilerde Reklam

Dünyada ve Türkiyede reklamcılığın ilk adımının ilanla başladığını biliyoruz. Dergi ve gazetelerde yayımlanmaya başlayan ilk duyurular şu anki reklamcılığın başlangıcıdır.

Basılı medyaların ikinci büyük grubunu dergiler oluşturur. Dergiler farklı merkezlerde basılır. çoğunlukla, milli çapta ya da belirli 1 meslek dalına dağıtımı yapılır. Dağıtım kanalları bazıları defa gazetelerle aynıdır Yayın frekansları 1 sene birlikte 1 hafta arasında değişebilir. Baskı kaliteleri gazetelere nazaran daha iyidir. farklı sayfa boyudan bulunur. Sayfa sayıları çoğunlukla gazetelere nazaran daha fazladır. Çoğu sayfaları renkli basılır. Dergiler konulan açısından hayli çeşitlilik gösterirler ve çoğunlukla konulara detaylı ve derinlemesine mekan verilir. Bu özellikleri nedeni birlikte, okuyucu kitleleri gazetelere oranla daha belirgindir. Reklam ölçüsü birimi çoğunlukla sayfadır. bütün sayfa, 1/2 sayfa, 1/4 sayfa, 1/8 sayfa gibi ölçülerde reklam verme olanağı bulunur. Reklamlar dergilerin duyuru servisleri aracılığıyla kabul edilir. Ülkemizde hazırlama süresi ve baskı teknolojisinden ötürü, çoğunlukla reklam orijinalinin dergiye yayın tarihinden 1 hafta önce teslim edilmesi gerekir. Reklam medyası bi şekilde dergiler şu biçimde incelenebilir:

-Hedef kitle seçme olanağı: Dergi içeriklerinin belirli konularda ağırlıklı olması nedeniyle okuyucu kitlesi de hayli belirlidir. Bu unsur reklam medyası bi şekilde dergilere üstünlük sağlar.

-Mesaj nakliyat ve mesaja bağlılık: gazetelere oranla dergilerin baskı ve kağıt kaliteleri hayli iyidir. Bu yüzden özellikle renkli reklamlar, dergide daha iyi netice verir ve ileti istenilen etkiyi yaratabilir. Dergi reklamlarında en büyük mesele yoğun frekansla ileti iletmedeki kısıtlamadır.

-Çabukluk: Yayın periyotları nedeni birlikte, dergilerde aktüel konulara ağırlık veren reklamların mekan alması elverişli olmayabilir aktüel konulara bağlantılı bi şekilde hazırlanan 1 reklamın okuyucuya ulaşması hayli uzun vakit alır.

-Taşınan mesajın kalıcılığı ve etkisi: Dergiler okunma süreleri açısından hayli uzun ömürlüdür. Çeşitli yazılar, röportajlar ve araştırmaların mekan alması, eşdeğer derginin farklı kişilerce okunmasını sağlar. 1 dergi en azından yepyeni sayısı çıkıncaya kadar, geçerliliğini sürdürür. böylelikle dergide mekan alan reklamın göze çarpma olasılığı artar.

-Maliyet: Reklam birimi bi şekilde dergide sayfanın esas alındığına daha önce değinilmiştir. Reklama ödenecek karşılık de buna bağlantılı bi şekilde sayfa üzerinden belirlenir. Dergiler arası maliyet karşılaştırması da gazetelere eşdeğer bi şekilde aşağıdaki formüllere göre yapılır.

İlan ve reklam gazetenin ve derginin gıda kaynağıdır. İlan ve reklam alımına dikkat edilmediği takdirde yayın yöneticilerinin başı derde girebilir.

Gazete ve dergilerde, haber ve reklamın da birbirinden net çizgilerle ayrılması, haber formunda hazırlanmış duyuru ve reklamların 1 köşesinde Bu 1 ilandır notunun konulması basın ahlâkına elverişli olacaktır

Reklam

Günümüzde reklam;” genellikle bir bedel karşılığında, kimliği belirli sponsor tarafından, çeşitli iletişim araç ve yöntemleriyle gerçekleştirilen, ürün, hizmet ve fikirleri tutundurmaya yönelik, önceden planlanan ve kişisel olmayan iletişim” olarak tanımlanmaktadır.

Reklam amaçları; bilgilendirmek, ikna etmek ve hatırlatmak olabilir. Başarılı bir reklam kampanyası için amaçların doğru ve açık biçimde ortaya konması gerekir. Bir reklam kampanyasının amacı, çoğu kez bir slogan veya bir tema altında gizlidir. Bir reklam kampanyası, işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirmeyi hedeflediği reklam çabalarının bütünü olarak tanımlanabilir.

Reklam Stratejisi; hedef kitle, ürün avantajı, reklamın amacı, ürün üstünlüğünün nedenleri, ürünün kişiliği ve satış teması dikkate alınarak oluşturulmalıdır.

Ürün avantajı ve ürün üstünlüğünün nedenleri, iletiler, ürünün tüketiciye sağladığı avantajlar, ve rakiplerinden ayıran özellikler üzerine yapılandırılmalı,

Ürüne, “kalbinizin dostu” gibi somut kişilikler verilmeli,

Satış teması, reklam stratejisinde satış teması, ürünün diğer rakip ürünlere tercih edilme sebepleri ve ayırıcı özellikleri üzerine inşa edilmelidir.

Hedef kitle, oluşturulacak reklam stratejisinde en belirleyici öğelerden biridir.

Hedef Pazar ise, ürünle olan ilişkisi açısından şu şekilde sınıflandırılabilir:

– Ürünü kullanmayanlar,

– Ürünü hiç kullanmamış ve hiç kullanmayacak olanlar,

– Ürünün farkında olmayanlar ancak geleceğin olası alıcıları.

Ürünün farkında olup kullanmayanlar, ancak gelecekte kullanabilecek potansiyel tüketiciler:

– Ürünü kullananlar,

– Ürünü tanımayan rakip ürün tüketicileri,

– Ürünün farkında olan, ancak ürünün tüketicisi olmayanlar.

– Rakip firmaların markalarını ve aynı zamanda bizim ürünümüzü kullananlar,

– Sadece bizim markamızı kullananlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir