Çizgi üstü reklamlar, televizyon ve radyo gibi görsel işitsel medyaya gazete, dergi gibi basılı medyaya atıfta bulunurken, sinema ve açık hava reklamları da reklamcılara çeşitli medya olanakları sunar.
Temel olarak basın, radyo, televizyon, açık hava ve sinema reklamlarını içeren
çizgi üstü reklamların dışında kalan komiyon ödenmeyen doğrudan postalama, sergiler, satış noktaları gibi çeşitli iletişim aracı çizgi altı reklam aracı olarak anılmaktadır.
Son yıllarda internetin reklam ortamı olarak artan öneminin ardından, bilgisayarın ev yaşamına girerek yaygınlaşması, iletişimde olağan üstü hız ve erişim sağlamıştır.
On Line Reklam Ortamları
İnternet reklamlarına ayrılan milyar dolarlar on line reklamcılık bütçesi olarak değerlendirilmesi, internetin reklam ortamı olarak önemini göstermektedir.
İnternet reklamlarının en yaygın kullanım yöntemleri banner’ler, pop-up ve ticker’lardır.
Reklam sözlüğünde pankart, afiş olarak tanımlanan, bir internet yöntemi olarak Online billboard olarak adlandırabileceğimiz, bilgisayar ekranının üst kısmında beliren ve tıklandığında başka sitelere erişim sağlayan bannerların dikkat çekebilmesi ve ilgi uyandırabilmesi, yararlanılan animasyon teknikleri, anketler, kullanılan renkler, okunabilir yazı karakterleri, ses efektleri ile mümkün olabilmektedir.
Reklam Planı Ve Reklam Mesajı
Reklam yöneticisi ya da sorumlusu belirlenen spesifik amaçlara ulaşmak için yapacağı çalışmaları belirli 1 plan çerçevesinde yürütmelidir. Reklâm bu sorumlunun işi olup, 1 reklam ajansı kullanılsa da stratejileri saptama, reklâm programını onaylamaya ve değerlendirme onun görevidir. elverişli 1 planlama birlikte reklâm fırsatları araştırılmalı, reklâm yapılacak mı, yapılacaksa, nasıl yapılacaktır konusu incelenmelidir.
Reklâm yöneticisi reklâm planını hazırlarken işletme içi ve işletme dışı muhtelif faktörleri göz önünde tutarak, yapılacak faaliyetlerini uyumlu koordineli 1 biçimde düzenlenmesini sağlar. Zira muhtelif faaliyetlerin faal 1 koordinasyonu olmadan arzulanan amaçlara ulaşmak zorlaşır. Reklâm plan ve programında mekan alan faaliyetlerin hem birbirleriyle uyumu; hem diğer pazarlama ve tutundurma çabaları birlikte ve buna ilave olarak kapsamlı bi şekilde üretim ve finansman programları birlikte uyumu sağlanmalıdır.
Reklâm mesajına gelince, bu reklâmda mekan alan yazılı metin, fotoğraf ve şekillerin tüketiciye iletmek istediği veri, düşünce ya da haberdir. ileti geliştirme reklâmın yaratıcılık isteyen en zor taraflarından biridir. Esasen reklâm teknik 1 iştir.
Kimi araştırmacılar, tüketici ilgisini çekebilmek sebebiyle, formun değiştirilebileceğini, fakat netice veriyorsa, mesajın içeriğinin genellikle değiştirilmemesi gerektiğini ileri sürmektedirler. Mesajın içeriğinin genellikle değiştirilmesinin malın yitip gitmesine ve mal konusunda kuşkuların artmasına niçin olacağı belirtilmektedir. Öteki birtakım yazarlar ise, bütün önerinin, yani mesajın zamanla yıpranacağını, bu yüzden yeniliklere gerek olduğunu ileri sürmektedir.
Reklâm mesajının hazırlanmasında, çoğunlukla şu alanlarda sorunlarla karşılaşılır :
1.arasıra sanatsal 1 yapıt yaratmak arzusu, asıl amacı ikinci plana iter.
2.Ortaya çıkan reklâm eseri, sinema yarışmasında dereceye girebilir, fakat amaca hizmet
etmez.
3.Ajansla müşteri arasında paranın hep önde gitmesi, yararlı ürünlerin ortaya çıkmasını
engelleyebilir.
4.Reklâm, amatör 1 yaklaşımla yürütülemez. Profesyonel 1 iştir.
Dikkati çekilen okuyucu ya da dinleyicide 1 alaka yaratmak ve bunu sürdürmek gerekir ki bu da reklâmın dili ve havasının erek alınan kimselere elverişli düşmesine bağlıdır.
Reklâm mesajında bulunması gereken 1 takım unsurlar mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir :
1.ileti açık, akıcı, düzgün ve tüketicilerin günlük yaşantılarında kullandıkları dile elverişli
olmalı,
2.farklı ve entresan olmalı,
3.Kolayca anlaşılmalı ve hatırlanmalı,
4.İzleyicilerin tekrarlamaktan hoşnut olacakları kelime veya dizelerden oluşmalı,
5.Kendi içinde çelişkili olmamalı,
6.İşlenen mevzu ve kullanılan kelimeler iç açıcı olmalı,
7.Vadedici sözler içermemeli,
8.Korku yaratmamalı,
9.Mala uyumlu olmalı,
10. Reklâm ortamı birlikte uyumlu olmalı,
11. Alışkanlıklara, geleneklere, ahlaka ve inançlara ters olmamalı,
12. İnandırıcı olmalıdır.
Reklâm Mesajı Stratejileri
Reklâm mesajı yaratmada farklı stratejiler uygulanabilir. Bunları dört ana başlıkta toplamak mümkündür :
1.Erken Davranma Stratejisi : Rakip markalar arasında kritik farklılıklar yoksa, erken davranan işletmenin vereceği ileti geç kalanlara söylenecek söz bırakmayacaktır. Geç kalan işletmeler değişik sözler bulamayacaklarından ya taklitçi duruma düşecekler veya etken olamayacak mesajları kullanacaklardır. Sözgelimi, ay çiçek yağında önce davranan işetme kolestrolsüz hafif yağ mesajını kullanmış; ötekiler, değişik söz bulamadıklarından onu kopya etmişlerdir.
2.Satış Önerisi stratejisi : Bu strateji ürünün ayırt edici özelliklerini esas alan vurguyu bu esas özelliklere ve onların sağladıkları üstünlüklere yönelten 1 stratejidir. Bu stratejinin uygulanabilmesi sebebiyle, rakip markaların o özelliklere sahip olmamaları veya olamayacak durumda olmaları gerekir.
3.Marka İmajı Stratejisi : Bu strateji farklılıkların ve psikolojik faktörlerin üzerine durur. böylelikle, ürüne faklı 1 kimlik kazandırılmaya çalışılır. yepyeni neslin seçimi 1 kimliktir. Marlboro, sözünde duran erkek imajı için kovboyu kullanmıştır.
4.Konumlandırma Stratejisi : Bu stratejinin temeli, markayı tüketici belleğinde diğeri markalara nispetle daha yüksek 1 pazar konumuna ulaştırmaya dayanır. Markaların karşılaştırılmasını temel alır. Yaygın servis, yedek parçası var mı gibi iletiler bu stratejiye misal bi şekilde gösterilebilir.
Reklâmın en kuvvet yanlarından biri dilek uyandırma fonksiyonudur. Çoğu defa tek 1 reklâmla tüketicide satın alma arzusu uyandırılamadığından uzun süreli ve tekrarlamalı kampanyalara girişilir. Tüketicinin hem ekonomik hem de duygusal güdülerine hitap edilmeye çalışılır.
Reklâmın diğer 1 fonksiyonu ise potansiyel alıcıyı ya da tüketiciyi harekete geçirmek yani satın alma işlemine itmektir. Tutundurma konusunda kapsamlı bi şekilde bunları yerine getirebilmek sebebiyle, ileti, açık-seçik, inandırıcı, yol gösterici ve tüketicilerin özelliklerine ve olanaklarına elverişli çözümler önerici nitelikte olmalıdır.